Picture of Melvin Abbringh

Melvin Abbringh

What the Funnel?!

Je gaat ons nog vaak horen praten over een Social Advertising campagne aan de hand van een funnel. “Een wat?!” Juist.. Hoog tijd om wat meer uit te vertellen over deze term.


Eerst dit: Maar liefst 96% van de bezoekers van jouw website zijn (nog) niet klaar om iets te kopen, noemt Marketo. Dat betekent niet dat ze dit helemaal niet gaan doen, maar ze gaan niet direct over tot een aankoop bij hun eerste contactmoment met jouw business.


Gemiddeld heeft een klant namelijk volgens Geomares tussen de 5 en 8 contactmomenten nodig voordat er tot een aankoop wordt overgegaan. En die behoeftes tijdens de contactmomenten zijn weer voor iedereen anders. Het is dus belangrijk om hier goed op in te spelen met relevante informatie. Dit kan door middel van een funnel.


Maar wat is dan een funnel? Vaak wordt dit begrip in de marketingwereld beschreven als een denkbeeldige trechter die mensen begeleid van de rol van bezoeker naar koper. Ik leg het zelf altijd uit als een proces waarbij je het volgende voor jouw bedrijf in kaart brengt: wat laat je waar, wanneer en aan wie zien? Een funnel bestaat daarom uit meerdere fases. In mijn optiek zijn dit de belangrijkste fases binnen een funnel voor Social Advertising, welke we bij WindroseHQ ook altijd aanhouden:

Prospecting | Let’s introduce you!

In deze fase kweken we awareness; we laten de consument kennis maken met jouw business. Dat doen we door de branding centraal te stellen en consumenten de sfeer rondom het merk te laten ervaren door middel van Social Ads met video’s en/of foto’s. Dit kan bijvoorbeeld door op basis van jouw product/dienst een stukje kennis over te brengen, een korte demonstratie te geven of mensen te amuseren.

Vervolgens gaan we de groep mensen die betrokkenheid hebben getoond bij de advertenties, targetten. Dat houdt in dat we deze groep segmenteren in nieuwe doelgroepen die via de verdere funnel strategy opnieuw jouw Social Ads zullen zien. Hier lees je zometeen meer over.

➔  Wij zetten video content in op een doelgroep waarvan we denken dat deze aansluit bij
jouw business. De mensen die een gedeelte van een video-Ad bekeken hebben – maar niet naar
de website van jouw business zijn gegaan – komen dan in een nieuwe doelgroep waarna ze
opnieuw (eventueel andere) Social Ads te zien krijgen.

Lead Ads | Long term benefits

Deze vorm van Ads is ideaal om waardevolle informatie te verzamelen over mensen die geïnteresseerd zijn in jouw business. Het werkt naar mijn ervaring erg goed om mensen die waardevolle informatie aanreiken (een lead, dus bijvoorbeeld een mailadres), iets terug te geven.

Lead Ads kunnen via de Facebook-tijdlijn lopen, maar ook via Facebook Messenger of Instagram Stories. Door de leads binnen de omgeving van Facebook te verzamelen, ervaar je het voordeel dat het e-mailadres van de gebruiker als is ingevuld als hierom wordt vraagt. Een andere optie is om de advertentie door te linken naar een speciale landingspagina op jouw website om de leads vanaf daar te verzamelen.

In deze fase activeren we de doelgroep; we maken ze warm. We geven deze personen iets wat van waarde is en maken ze nieuwsgierig naar meer. Dit werkt zich uiteindelijk uit in een long term benefit. We verzamelen namelijk waardevolle informatie, bouwen jouw netwerk op en laten hier de basis ontstaan voor de rest van de Social Advertising campagne.

Engagers | Nieuwe invalshoeken

Tijdens deze fase geven we opvolging aan de mensen die al met jouw merk zijn engaged (eerder genoemd in de prospecting fase). We hebben het hier over de mensen die betrokken zijn geweest met jouw merk door bijvoorbeeld een Instagram-post te hebben geliked of te zijn getagd in een Facebookbericht.

 

De engagers krijgen een Social Ad te zien waarin nieuwe informatie of een andere invalshoek wordt gegeven. We raden aan om in deze fase veel te testen met verschillende Social Ads om erachter te komen welke Ad het beste effect oplevert.

Visitors (Remarketing) | Over de drempel trekken

De naam van deze fase zegt het al, hier treffen we de bezoekers van jouw website. Deze doelgroep heeft al laten weten interesse te hebben in jouw business doordat zij jouw website bezochten. We moeten ze alleen nog overhalen tot een aankoop.

 

In deze fase gaan we de potentiële klanten over de drempel trekken. We kunnen ze via nieuwe Social Ads wederom een andere invalshoek geven of iets bieden wat de aankoop nog aantrekkelijker maakt. Tijd om jouw boodschap dus extra te zenden naar deze personen. 

 

Bovendien hebben we al tijd en moeite gedaan om deze mensen zo ver te begeleiden in de funnel, nu gaan we hen binnenhalen ook! We zetten in deze fase de potentiële klanten om in betalende klanten. 

Saturation | Aanvullen

De websitebezoekers die na een bepaalde tijd nog geen aankoop hebben gedaan, kunnen hier verschillende redenen voor hebben. Eén van die redenen is dat ze al verzadigd zijn in hun behoefte.

➔  Wellicht heeft die potentiële klant die meerdere keren de pagina van het horloge
op jouw website bezocht, zijn klokje ergens anders gekocht. Dat kan. Maar dat betekent niet
dat deze persoon daar niet die toffe armband bij willen hebben – die jij toevallig in jouw
assortiment hebt.

In deze fase van de funnel kunnen we dus de verzadigde potentiële klanten alsnog benaderen met remarketing van een ander (aanvullend) product die jij aanbiedt.

Aftersales | Bestaande klanten

We benaderen in deze fase de personen die een aankoop bij jou hebben gedaan: jouw bestaande klanten.

Wellicht willen ze jouw product nog eens kopen in het geval van een verbruikbaar goed. Zoals de maandvoorraad Nespresso-cups die na verloop van tijd op zijn. Wij kunnen hen er tijdig op wijzen zodat ze nooit meer zonder komen te zitten. Of misschien staan ze open voor een aanvullend product om de aankoop nog completer te maken? Wellicht kunnen we hen warm maken voor een opbergdoos of -rek voor deze cups. Er is maar één manier om daarachter te komen…

Afhankelijk van de (eventuele) interactie die hieruit komt, komen deze klanten opnieuw in de funnel terecht. Zo blijft een juist gebruik van de ‘trechter’ een circulair verdienmodel.  

Zo! Ik hoop je nu een klein beetje in de goede richting te hebben geleid van de mogelijkheden van een funnel binnen Social Advertising. Nog steeds vragen of opmerkingen? Dan help ik je heel graag persoonlijk verder. Neem hier contact met ons op of check hier onze Tips & Tricks zodat je nog even verder kunt lezen of aan de slag kan.

Melvin

Deel deze blog